Anmasi – Tvättsystem, filtersystem och kemiska produkter
Din expert på helhetslösningar för metallindustrin, plastindustrin, livsmedel och läkemedel.
Avancerat laboratorium
När Anmasi säljer sina rengöringssystem sker det naturligtvis med löften om rena delar efter ett test i det erbjudna rengöringssystemet.
Nu kan dock Grindsted-företaget på allvar dokumentera sina påståenden. Detta är möjligt eftersom de har investerat upp till 140 000 EURO i ett nytt laboratorium där du kan mäta enheternas renhet för att verifiera om delarna uppfyller renhetskraven efter att de har utfört rengöringsförsök i sina system.
Investeringen beror på att allt fler kunder uppfyller högt ställda krav på dokumentation – ISO 16232 och VDA 19.1 är två standarder som handlar om teknisk renhet efter produktion. Vi har märkt att fler vill ha den dokumentationen i Danmark, förklarar Anders Hedeby Sørensen från Anmasi.
Press från fordonsindustrin
Som med så många andra kvalitetskrav är det fordonsindustrin som drivit utvecklingen framåt.
– Kraven idag är helt enkelt så höga eftersom allt inom fordonsindustrin måste bli effektivare, det vill säga jämfört med att vi måste ha mycket renare bränslemotorer, och allt blir finare mekaniskt.
Det betyder att om du till exempel monterar en motor och det finns några partiklar på varje del, så vet vi väl att många små partiklar de blir stora, och det är en av anledningarna till att denna standard har kommit, säger Anders Hedeby Sørensen.
Själva laboratoriet Anmasi etablerade i samband med byggandet av ett nytt huvudkontor i Grindsted. Redan vid designen gjordes utrymme för laboratoriet.
Hitta även de minsta partiklarna
Nu har utrustning köpts in till laboratoriet, som därmed är fullt fungerande.
– Vi fick utrustning från Zeiss, där vi köpte ett stort mikroskop med vilket vi kan mäta dessa standarder. Renhetsanalysen görs när vi är i försäljningsprocessen av ett rengöringssystem, vi tar ut en del, tar in den i laboratoriet och rengör den igen med ett speciellt lösningsmedel i ett specialdesignat system för partikelanalys.
Vätskan i den kammaren släpps ut genom ett speciellt 0,65 mikron biologiskt membranfilter, som de också använder i laboratorier, förklarar Anders Hedeby Sørensen.
– Sedan torkar vi membranfiltret i en laboratorieugn, och sedan går vi in i en delikat vikt och väger filtret före och efter rengöring med lösningsmedlet.
Den analysen fungerar genom att identifiera partiklarnas storlek ner till 5 mikron. Sedan identifierar vi vilka material som är, oavsett om det är fibrer, metallpartiklar eller andra material. Vi gör detta genom att mikroskopet har ett inbyggt ljus. När vi kör testerna lyser vi ner på partiklarna och ljuset får metallen att blända, varefter vi kör en analys utan ljus för att identifiera de andra partiklarna. Därefter genererar mikroskopet automatiskt en rapport enligt den standard vi har valt, fortsätter han.
Vi måste följa kunderna
Anders Hedeby Sørensen förklarar att denna utrustning vanligtvis bara finns hos större företag med eget kvalitetslaboratorium.
– Jag är ganska säker på att vi är först i vår skandinaviska bransch med det här, och det är en investering vi gjort för att göra det bättre än våra konkurrenter och kunna hålla jämna steg med våra kunder. Till exempel har en av våra stora kunder haft den utrustningen i många år, och de har krävt att de rengöringssystem vi tillhandahåller uppfyller dessa krav. Så vi måste vara på samma nivå som våra stora kunder, säger Anders Hedeby Sørensen.
– Men förutom det använder vi också utrustningen för kunder som har en liten maskinfabrik, där vi kan erbjuda att göra analysen och dokumentera att deras rengöringssystem tvättar enligt kundernas krav, avslutar han.