Anmasi – Tvättsystem, filtersystem och kemiska produkter
Din expert på helhetslösningar för metallindustrin, plastindustrin, livsmedel och läkemedel.

Anmasi investerar i avancerat laboratorium
När Anmasi startar ett nytt projekt med en kund är det naturligtvis med ett löfte om rena plagg efter att de varit genom tvättanläggningen.
Anmasi har därför investerat upp till 1 miljon DKK. DKK i ett nytt laboratorium där man kan mäta renheten på de föremål som företagets anläggning tvättar.
Satsningen beror på att allt fler kunder uppfyller höga krav på dokumentation.
– ISO 16232 och VDA 19.1 är två standarder som handlar om teknisk renlighet efter produktion. Vi har märkt att fler vill ha den dokumentationen i Danmark, förklarar Anders Hedeby Sørensen från Anmasi.


Press från branschen
Som med så många andra kvalitetskrav är det fordonsindustrin som har drivit utvecklingen framåt.
Kraven idag är helt enkelt så höga eftersom allt inom fordonsindustrin måste bli effektivare, d.v.s i förhållande till att vi måste ha mycket renare bränslemotorer, och allt blir mer finjusterat. Det betyder att om man till exempel sätter ihop en motor och det är några partiklar på varje del så vet vi mycket väl att många små partiklar blir stora och därmed har standarden kommit, säger Anders Hedeby Sørensen.
Själva laboratoriet har etablerats av Anmasi i fortsättningen på bygget av en ny hemvist i Grindsted. Plats gjordes redan för laboratoriet under designprocessen.
Hittar små partiklar
Utrustning har nu köpts in till laboratoriet som därför är fullt fungerande.
Vi har fått utrustning från Zeiss där vi har köpt ett stort mikroskop som vi kan mäta dessa standarder med. Renhetsanalysen sker genom att vi, när vi är i försäljningsprocessen av ett tvättsystem, tar ut ett föremål, tar in det i laboratoriet och tvättar det igen med ett speciellt lösningsmedel i en speciell kammare. Vätskan i den kammaren ryker ner genom ett speciellt biologiskt membranfilter på 0,65 mikron, som de även använder i laboratorier, förklarar Anders Hedeby Sørensen.
Sedan torkar vi membranfiltret i en laboratorieugn, och sedan använder vi en känslig våg och väger filtret före och efter tvätt. På så sätt kan vi se hur många milligram smuts som finns på föremålet. När vi har gjort det går vi över till vårt mikroskop, sätter in membranfiltret och kör en analys. Den analysen fungerar på så sätt att vi identifierar storleken på partiklarna ner till 5 mikron. Sedan går vi in och berättar vilka material det är; oavsett om det är fibrer, metallpartiklar eller andra material. Det gör vi för att mikroskopet har inbyggt ljus. När vi kör analysen lyser vi ner på partiklarna och ljuset får metallen att reflektera, varefter vi kör en analys utan ljus för att identifiera de andra partiklarna. Efteråt genererar mikroskopet automatiskt en rapport enligt den standard vi har valt, fortsätter han.
Måste följa upp med kunder
Anders Hedeby Sørensen berättar att det är utrustning som normalt bara finns på mycket stora företag med eget kvalitetslaboratorium.
Jag är ganska säker på att vi är först i vår bransch i Skandinavien med detta, och det är en investering vi gör för att göra det bättre och kunna hänga med våra kunder. En av våra stora kunder har till exempel haft den utrustningen i många år och de har krävt att vår anläggning ska uppfylla dessa krav. Vi måste vara på samma nivå som våra stora kunder, säger Anders Hedeby Sørensen.
Men utöver det så använder vi också utrustningen så att om man har en liten maskinfabrik kan vi erbjuda att göra analysen och dokumentera att deras tvättanläggning tvättar enligt deras kunders krav, avslutar han.
- Anmasi arbetar för fullt inför julledigheten19/12/2024
- Gjuteriteknik L Abrahamsson AB satsar på renlighet från ANMASI AB15/10/2024
- Kom och besök oss på AMB-mässan i Suttgart04/09/2024
- 60 tvättmaskiner och ultraljudstvättar till försvaret21/05/2024
- Stor tunneltvätt levererad till Kalifornien26/04/2024